Vés al contingut

Lleis i fets

28/jul./2011

Incendiant el Partit Popular de Sineu i els seus simpatitzants…

No és molt normal que en aquest blog publiquem posts que tracten preceptes legals, però qualque pic ha de ser el primer, i més tenint en compte les publicacions que l’oposició fa en les seves eines de comunicació:

  • Art. 18.1 Constitució: es garanteix el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la propia imatge (Per tant, són drets irrenunciables, inalienables i imprescriptibles).

  • La principal llei que regula aquests drets fonamentals és la Llei Orgànica 1/1982, de protecció al dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la propia imatge.

  • La LO 1/1982 entén per propia imatge la “representació gràfica de la figura humana i reconeixible. L’art. 7.5 i 7.6 de dita llei preveu que es veurà lesionada la propia imatge quan es capti o reprodueixi la imatge d’una persona.

  • Els drets a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la propia imatge, d’acord amb les lleis, la jurisprudència i la doctrina compten amb una sèrie de limitacions, entre les quals, destaquen:

    • El consentiment d’una persona a l’ús de la seva pròpia imatge.

    • La llibertat d’expresió, que permet emetre opinions desmereixedores, mentre la informació sigui real i tingui rellevància pública.

    • La intromissió que suposi captació, reproducció o publicació, mitjançant qualsevol mitjà, d’imatges de persones que exerceixin un càrrec públic, tinguin projecció pública o l’imatge es capti durant un acte públic o en llocs oberts al públic.

Aclarit això, adaptem les normes jurídiques als fets. Sineuers Independents recentment va publicar un vídeo “post Jacobus”, en el qual empraven imatges públiques de la Televisió de Mallorca i imatges cedides per sineuers anònims que donaren suport a la candidatura del candidat a batle del Partit Popular de Sineu. Noves Generacions de Sineu va advertir al líder de SI que el vídeo publicat era il·legal pel fet que emprava imatges cedides exclusivament al PP sineuer en contra de l’honor de dita persona jurídica, desmereixent als sineuers que havien cedit la seva imatge únicament al Partit Popular. Per més inri, no conforme amb l’il·legalitat de la seva actuació el cap de SI, Miquel Gelabert, imputat per calumnies, en to desafiant, va dir que “ja ho vorem si és legal o no”.

Per sort, com s’ha vist, han rectificat al seu blog, reconeguent la seva actuació al marge de la llei. Tots cometem errors, és el que passa quant els polítics no són professionals. Noves Generacions i el Partit Popular també s’equivoquen, ho hem fet i segurament ens tornarem equivocar en el futur. Equivocar-se és una característica de l’ésser humà.

Com es veu, al final les coses cauen pel seu propi pes. Denunciat el vídeo al YouTube, entenem que el portal va advertir a Sineuers Independents de l’il·legalitat de la seva publicació, fet pel que l’agrupació d’electors l’ha retirat. No conformes amb això, treuen el vídeo electoral que férem durant la campanya del 2007. Dit vídeo, elaborat per Noves Generacions, va recalcar amb ironia, de forma legal i verídica, l’hipocresia de dita formació política respecte l’urbanisme a Sineu. En aquella publicació s’empraren fotografies fetes en espais públics (propaganda electoral i edificis), a més de dades rellevants sobre la gestió municipal en l’època d’Andreu Matas i Jaume Ferriol. És sabut per tot Sineu que les normes subsidiàries que permeteren el boom urbanístic al poble foren aprovades per dita agrupació d’electors quan governava, també és sabut pels sineuers actuacions estelars dels governs de SI, com són el pou dels horts o el magnífic vial que tenim. Per tant, en base a aquestes dades, que són fets verídics, comesos per persones que ostenten o han ostentat càrrecs públics, il·lustrats amb fotos de persones jurídiques amb rellevància notòria (imatge dels cartells de SI penjats a la via pública), sense dubtes, la sàtira feta l’any 2007 s’adapta a llei. El “post Jacobus” no; molt trist és emprar l’imatge de persones anònimes pel benefici polític, però res ens sorprén.

No sabem si el llibre de capçalera de llit dels principals polítics d’aquesta agrupació d’electors és El Príncep de Maquiavel, però no ens seria extrany. La hipocresia és una “qualitat” ben present a determinats personatges públics que, per exemple, diuen públicament a un ple i amb to conciliador que volen acabar la polèmica, i continuen incendiant l’opinió pública publicant vídeos il·legals que usurpen l’identitat de persones anònimes. Continuaran dient una cosa i fent la contrària? No ho sabem, esperem que no.

Si de veres volen acabar amb la polèmica, que ho deixin fer! L’estàtua ja ha estat donada, i s’ha acceptat la seva ubicació a Sa Plaça, els hi agradi o no (6 a favor, 4 en contra i 1 abstenció). Els representants del poble han parlat i és la voluntat de la majoria. Acceptau la democràcia. 

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: